Zisk Deutsche Telekomu v 3. kvartáli klesol pre vysoké investície

06.11.2014 Celý región

Bonn 6. novembra (TASR) - Zisk Deutsche Telekomu v 3. kvartáli klesol v dôsledku vysokých investícií v Nemecku a USA. Koncern však dokázal mierne zvýšiť tržby vďaka prudkému rastu americkej divízie T-Mobile US. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Tržby bonnského telekomunikačného koncernu za tri mesiace od júla do septembra 2014 medziročne vzrástli o 0,8 % na 15,65 miliardy eur. Čistý zisk klesol o 13,9 % na 506 miliónov eur. Minuloročný zisk však nafúkol jednorazový príjem z predaja.

Prevádzkový zisk (očistená EBITDA) sa znížil o 1,8 % na 4,6 miliardy eur. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, počítali so ziskom 4,58 miliardy eur. Hlavnou príčinou poklesu boli vysoké investície do výstavby siete v Nemecku a do reklamy v USA. Kapitálové investície v uplynulom štvrťroku vzrástli o 10 % na 2,5 miliardy eur.

Koncern zaznamenal v uplynulom kvartáli oživenie v Európe. Prevádzkový zisk v regióne sa zvýšil prvýkrát po desiatich kvartáloch, a to o 1,3 % na 1,2 miliardy eur. Jedným z dôvodov sú aj úspory.

Zahraničné aktivity sú pre nemecký koncern čoraz dôležitejšie. Deutsche Telekom v 3. štvrťroku prvý raz zaznamenal viac než 60 % tržieb v zahraničí. Spoločnosť potvrdila aj celoročné ciele. Očistená EBITDA by mala dosiahnuť 17,6 miliardy eur.
 

Vyberte región